Over mij

Mijn naam is Miriam Janssen en ik heb een enorme passie voor houtbewerken. Ik ben dol op allerlei soorten kistjes en houten speelgoed. Sinds enige tijd maak ik ook objecten van glas in lood gecombineerd met hout. Je kunt mijn werk hier, zien ondergebracht in de diverse categorieën.

Een aantal keer per jaar presenteer ik mijn werk op kunstmarkten. In de agenda kun je vinden waar mijn werk te zien is. Natuurlijk kun je ook contact met me opnemen voor een vraag of een verzoek.

 In mijn blog beschrijf ik mijn belevenissen en op het gebied van het houtbewerken.

 

Opleiding meubelmaken

 

In 2011 ben ik gestart met de deeltijdopleiding meubelmaker bij Qurios in Maaseik. Daarmee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Ik wilde graag iets met mijn handen maken en het resultaat daarvan kunnen zien en vasthouden.
Tijdens de opleiding leerde ik de basis beginselen van het houtbewerken. Verbindingen maken, hout verlijmen tot panelen en het op maat maken (zagen, vlakken, op dikte schaven) van een stuk hout om er een meubel van te maken.

Nadat ik een aantal jaar naar Maaseik gegaan was groeide de behoefte om ook thuis met houtbewerken aan de slag te gaan. Dat betekende het begin van een mooie verzameling gereedschap. Af en toe zal ik specifiek aandacht besteden aan het gereedschap wat ik gebruik. Net zoals elke houtbewerker kan ik uren zwijmelen over een mooi geslepen beitel of een soepel lopende bovenfrees.

van werkplaats naar website

 

In de afgelopen jaren heb ik mijn ervaringen gedeeld op verschillende fora en sociale media. Dat was leuk om te doen want je krijgt veel reacties van mensen. Het nadeel van het delen van foto’s en verhalen op sociale media is wel dat bedrijven zoals Facebook ineens eigenaar worden van alles wat ik post. En daarmee ook bepalen wie wat te zien krijgt. Dat is voor mij een extra reden om een eigen website te maken en zo de regie helemaal zelf in handen te houden. 

mijn werkplaats

Toen ik in 2013 bij Anneke kwam wonen ben ik successievelijk begonnen met het confiskeren van de garage. Mijn doel was om mijn eigen werkplaats in te richten. Gelukkig hoeft er nooit een auto in de garage te staan want het schijnt dat de vloer daarvoor niet sterk genoeg is. Nu deel ik de ruimte alleen met de wasmachine en de vriezer. Dat betekent dat ik een mooie werkplaats aan huis heb van ongeveer 12m2. En een behoorlijke zolder voor mijn houtvoorraad. Want die houtvoorraad groeit nog steeds ondanks dat ik telkens nieuwe dingen maak.

Op mijn blogpagina kun je alle blogs vinden die ik over mijn werkplaats geschreven heb. Dit alles in het visserslatijn voor de houtbewerker; de werkplaatspraat.

mijn werk

Ik maak kunstvoorwerpen en houten speelgoed. In mijn portfolio kun je ze per categorie terugvinden. Elk stuk wat ik maak is uniek en volledig handgemaakt. Ik zoek telkens naar nieuwe ideeën en vormen. Het maken van grote hoeveelheden van een bepaald stuk spreekt me absoluut niet aan. Het is en blijft een hobby en geen werk.

De ontwerpen van mijn kunstobjecten bedenk ik zelf. De inspiratie haal ik vaak van internet. Er zijn heel veel goede houtbewerkers op de wereld die hun werk graag delen en daar maak ik dankbaar gebruik van. De tekeningen van de speelgoed auto’s koop ik in de Verenigde Staten of Australië. Het voordeel is dat die digitaal verzonden kunnen worden. 

het materiaal

Hout is prachtig materiaal om mooie dingen van te maken. Daarbij gebruik ik het liefst massief hout voor mijn werkstukken. Wij gaan heel slordig met het schaarse hout op aarde om. Er wordt prachtig hout gebruikt als inpakmateriaal of voor het vervaardigen van pallets. Als het niet meer nodig is wordt het vervolgens in de kachel gegooid. Dat is natuurlijk zonde. Ik gebruik bij voorkeur hout dat ik gered heb van de kachel of de stort. Dan krijgt het in elk geval weer een nieuwe functie behalve kortstondige warmte.

Elke houtsoort heeft een eigen structuur en kleur. Door het gebruik van verschillende soorten hout in een werkstuk krijg je een bijzonder effect en is schilderen niet nodig. Hout is op vele manieren te bewerken zodat je uiteindelijk de vorm krijgt die je wil. 

Voor mijn werkstukken van glas in hout gebruik ik naast massief hout natuurlijk ook glas. Aan het snijden van glas heb ik wel even moeten wennen. Anders dan bij hout kun je glas niet zagen, frezen en schuren. Het is een veel weerbarstiger materiaal dat niet altijd breekt op je snijlijn. De enige mogelijkheid om een onjuist gesneden lijn bij te werken is door het glas te slijpen. De mogelijkheden hiertoe zijn echter veel beperkter dan bij het bewerken van hout. Dus goed leren snijden is van essentieel belang bij het maken van glas in lood panelen.

de afwerking

Het hout in mijn werkstukken wordt in de meeste gevallen afgewerkt met olie of bijenwas. Lijnzaadolie of tungolie zijn een goede keus want die trekken diep in het hout waardoor het goed beschermd wordt tegen vuil en vocht. Bijenwas beschermt het hout extra goed tegen vocht. Olie en was laten de structuren in het hout mooi uitkomen. nadelen van olie en was zijn dat de behandeling regelmatig herhaald moet worden. 

Voor houten speelgoed voor kleine kinderen gebruik ik speciale natuurlijke olie en was die ook gebruikt kan worden voor snijplanken. Die olie is niet schadelijk voor de gezondheid. Kinderen kunnen het houten speelgoed dus gerust in hun mond steken.