De kunst van houtbewerken

Alles op wielen

Mijn werkplaats is ongeveer 12 m2 groot. Dat is voldoende om lekker in te werken alleen in de afgelopen jaren is mijn verzameling gereedschap flink gegroeid. Zodanig gegroeid dat de effectieve werkruimte steeds kleiner werd. Want natuurlijk ‘moest’ alles onder handbereik liggen.

Uiteindelijk was ik de drukte in mijn werkplaats moe. Omdat ik niet alle machines tegelijkertijd gebruik, heb ik besloten om alle apparaten op wielen te zetten. Hierdoor kan ik de machines verrijden al naar gelang ik ze nodig heb.

Elk apparaat zou een eigen tafeltje krijgen. Dit tafeltje zou zo smal als mogelijk moeten worden zodat ze in principe allemaal naast elkaar gezet zouden kunnen worden. Alleen die apparaten die ik gebruik worden in een kring gezet, de overigen blijven als muurbloem op hun plaats staan.

Het bouwen van tafeltjes op wielen (8 images)

Het figuurzaagtafeltje

Ik heb een omvangrijke verzameling figuurzaagjes voor mijn elektrische figuurzaag. De keuze voor een zaagje is afhankelijk van de dikte van het hout, de hardheid en de snelheid waarmee je wil zagen. Om al die zaagjes netjes op te kunnen bergen heb ik in mijn tafeltje aparte vakjes gemaakt om de zaagjes goed uit elkaar te kunnen houden.


Tafeltje voor de kolomboor

De kolomboor is een top-zware jongen. Dat betekent dat de boorkop aan de top het meest gewichtig is. Om te zorgen dat hij niet met tafeltje en al omkiept heeft hij een stevige voet nodig die wel kan rijden. Wij hadden nog een keukenblok staan met twee wielen die alleen dienst deed als opslagtafel. Deze blijkt buitengewoon geschikt als stevige voet voor de kolomboormachine.


tormek tafeltje met lades

De slijpmachine (Tormek) heeft vele accessoires. Voor elk type snijmateriaal heb je een andere accessoire nodig om tot een goed slijpresultaat te komen. Daarom heb ik mijn Tormek tafeltje voorzien van lades en een uittrekbaar blad. Op dit blad kan ik de te slijpen messen en beitels leggen.


mijn vernieuwde werkplaats

De werkplaats heeft nu een heel ander aanzien gekregen. Hij staat nog steeds erg vol maar de loopruimte kan nu aangepast worden aan de gebruikte machines. In de foto’s zie je eerst een beeld van de oude opstelling en daarna een van de nieuwe opstelling.
Ik ben blij met het resultaat en daar gaat het om.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *