De kunst van houtbewerken

Appeloogst

Ongeveer 6 jaar geleden kreeg ik een mini appelboom als kerstgeschenk. De eerste jaren kreeg de boom vooral veel mooie blaadjes en maar weinig appels. Afgelopen jaar konden we voor het eerst een aantal appels oogsten. Mooie groene frisse appels met een heerlijke licht zure smaak. 

De verwachtingen ten aanzien van de oogst was door die geschiedenis dit jaar niet hooggespannen. Anneke heeft bovendien nog twee appelbomen in de tuin die elk jaar veel appeltjes geven.
Groot was daarom onze verbazing toen de mini boom ineens heel veel prachtig groene appels bleek te dragen. Wij weten niet waarom de appeloogst dit jaar veel groter was dan voorgaande jaren maar we zijn er van overtuigd dat we geen invloed hebben gehad op de oorzaak.

Omdat veel appels uit de boom begonnen te vallen heb ik vandaag de nog hangende vruchten geoogst. Alles bij elkaar een kilo of 5!

De appels zien er op het eerste gezicht onbewoond uit. Als je ze echter doorsnijdt  blijken de meeste toch een ongewenste bewoner te huisvesten. Dat vinden we wel jammer natuurlijk want we zouden ze het liefst onbevlekt ontvangen. Aan de andere kant bieden ze ook overlevingskansen voor allerlei insecten en vogels. En daarmee dragen we een beetje bij aan het instandhouden van moeder aarde.
Dat wil niet zeggen dat we de volgels niet regelmatig vervloeken. Vogels die alle vruchten in onze tuin (appels, peren, pruimen, vijgen, bessen en hopelijk over een paar jaar kersen) aanpikken, zodat wij geen enkele onbesmette vrucht kunnen oogsten. Maar we realiseren ons ook heel goed dat je zonder chemicaliën geen vruchten kunt krijgen zoals die in de winkel worden verkocht. Als je wil oogsten van de aarde, zul je de opbrengst moeten delen met anderen.

De appelboom is inmiddels verlost van haar heerlijke vruchten en kan nu weer kracht verzamelen voor een volgend oogstjaar. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *