De kunst van houtbewerken

Dieren op wielen

Na het maken van een aantal lampen met glas in lood ramen in een houten frame, is het heerlijk om eerst iets eenvoudigs te maken. Werkstukjes die weinig tijd vragen om te maken, maar waarbij het maakproces veel plezier oplevert.

kinderboerderij

Binnenkort gaat de eerste kunstmarkt van dit jaar van start. Mensen die langs mijn kraam lopen vinden het leuk als ze iets kleins kunnen kopen. De meeste werken die ik presenteer vallen niet in de prijsklasse van iets kleins. Met een bijbehorende prijs. Om daar aan tegemoet te komen heb ik een aantal dieren op wielen gemaakt. Eigenlijk ontzettend leuk om te doen en in een week heb ik 15 dieren klaar. 

Omdat ik niet echt een ontwerper of tekenaar ben, zoek ik naar leuke voorbeelden op internet. Gelukkig zijn die er meer dan voldoende. Populaire dieren zijn er in allerlei varianten te vinden. Als ik die op de juiste grootte heb uitgeprint ga ik in mijn houtvoorraad op zoek naar geschikte resten.

ontwerpen

De egel en de zeehond zijn beiden uitgeprint en uitgeknipt en daarna met een plakstift op het acacia hout geplakt. Dit heeft als nadeel dat het papier later van het hout afgeschuurd moet worden. 

voorbewerken

Ik vind het handig om de gaten voor de assen te boren voordat het figuur uitgezaagd is. Daarnaast boor ik ook ‘moeilijke’ bochten voor. Het zaaglint van de lintzaag is 6mm breed. Dat maakt een bocht van minimaal 20mm mogelijk. Smallere bochten boor ik daarom voor, zodat ik naderhand minder hoef te schuren voor een net resultaat.

uitzagen

Dit hondje is met de figuurzaag uitgezaagd. De figuurzaag kan hele kleine bochten aan en het zaagresultaat is erg mooi. Een nadeel van de figuurzaag is dat hij wat moeilijker overweg kan met massief hout van 20mm. Het is soms een heel geworstel om iets goed uitgezaagd te krijgen.

Zoals je kunt zien heb ik het patroon nog bijgesteld net voordat ik met zagen begon. Bij nader inzien wilde ik de achterpoten nog wat verder naar achteren hebben.

nabewerken

Als alle figuren zijn uitgezaagd kan het schuren beginnen. Hiervoor heb ik allerlei verschillende schuurmachines die het werk wat lichter maken. Een draaiende ‘drum’ in verschillende maten is heel nuttig bij het glad afwerken van rondingen. Sommige bochten zijn echter alleen maar met de hand te schuren. De speciale bankschroef, die kan draaien en kiepen, komt daarbij goed van pas. Om alle hoekjes en rondingen goed te kunnen bereiken is het handig als je het werkstuk van alle kanten kunt benaderen.


afwerken

De afwerking van de dieren bestaat uit niet giftige plantaardige olie die ook gebruikt wordt voor snijplanken. Na de olie volgt nog een laag natuurlijke was die zorgt dat het hout minder gevoelig is voor vocht. Dat betekent dat kinderen de dieren zonder risico in de mond kunnen steken. 

1 gedachte over “Dieren op wielen”

  1. Goede morgen Miriam,

    Ik heb je site weer even bekeken Jij bent en blijft een topper op het gebied van hot draaien. Vooral de muizen zien er toppie uit. Ik ben benieuwd naar je creatie die geheel anders en creatief gewoon te gek is.

    Groetjes van Fred.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *