De kunst van houtbewerken

glas en hout

Als de coronamaatregelen het toelaten ga ik deze week starten met de cursus glaswerken voor beginners. Het plan is om straks objecten te gaan maken waarbij hout met glas gecombineerd wordt. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld lampen of kleine Tiffany ramen in een houten omlijsting. Ideeën genoeg (of eigenlijk een beetje teveel). Ik zal in elk geval hier verslag doen van de resultaten.

Het werken met glas is, net als houtbewerken, een ambacht waar je in eerste instantie veel uren in moet steken om de basishandelingen onder de knie te krijgen. Het snijden van glas en het solderen van de verbindingen is iets wat je door veel ervaring moet leren. 

Om mijn tijd bij de glascursus zo veel mogelijk te gebruiken voor het oefenen van de basisvaardigheden, heb ik het ontwerp van mijn eerste werk al klaarliggen. Het is zelfs al goedgekeurd door de ‘juf’. Ik mag de doos met benodigde materialen van Anneke lenen en voel me net zo opgetogen als voor mijn eerste schooldag, heel lang geleden.

Het meest opmerkelijke ingrediënt van de glasdoos zijn de vingerpleisters. Er zitten er maar twee in. En ineens schiet me weer een herinnering te binnen. Toen Anneke nog met glas freubelde moesten we ongeveer wekelijks naar de drogist om de voorraad vingerpleisters aan te vullen. Dus het wordt spannend of ik aan twee pleisters voldoende ga hebben. Overigens is dat het voordeel van houtbewerken. Vingerpleisters hebben daar weinig toegevoegde waarde. Als het mis gaat heb je meer aan een plastisch chirurg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *