Glas in Hout

Werkstukken van glas en hout

Behalve hout is ook glas een prachtig materiaal om mee te werken. De combinatie van beiden is wat mij betreft helemaal top. Daarom ben ik begonnen met het maken van unieke tafellampen bestaande uit vier glaspanelen in een houten frame. In dit houten frame bevestig ik een fitting voor een E27 lamp. De gebruiker kan kiezen welke lichtbron het beste bij de lamp of het interieur past. 

Onderstaande lampen zijn slechts voorbeelden van de mogelijkheden die een dergelijke lamp biedt. De ontwerpen heb ik zelf gemaakt. Het is natuurlijk ook mogelijk om in overleg een lamp met een eigen ontwerp te laten maken. Neem hiervoor met mij contact op via het contactformulier.  

Wasbeertjes in een houten frame

Dit glazen paneel is gemaakt met de techniek die Tiffany wordt genoemd. Deze techniek maakt het mogelijk om kleine stukjes glas toe te passen. Het glas wordt niet in loodprofielen gezet maar de randen worden omwikkeld met koperfolie. Met tin wordt de koperfolie vervolgens aan elkaar gesoldeerd. De stukjes glas worden op die manier aan elkaar verbonden.

De wasbeertjes zijn gemaakt van vrij donker glas. Daardoor hoeven ze niet perse voor een raam of lamp geplaatst te worden. Het glas laat weinig licht door en de beeltenis komt beter tot zijn recht als het licht van de voorzijde komt.  

Het houten frame is gemaakt van meranti. Het gaat om resthout van de vervaardiging van kozijnen. 

Tafellamp met Art Deco motief

Deze tafellampen bestaan uit 4 panelen van tiffany met een art deco motief. Elk glaspaneel in een lamp heeft hetzelfde patroon en dezelfde kleuren. Deze lampen zijn bedoeld als tafellampen. Ze zijn ongeveer 30 centimeter hoog en 20 centimeter breed.

Eén lamp heeft blank glas als achtergrond gecombineerd met geel en rood in het midden. Het houten frame is gemaakt van hergebruikt beukenhout. 

De tweede lamp heeft een gele achtergond met een groene en bruine kleur kern. Het houten frame van deze lamp is gemaakt van eikenhout. Dit hout is gered van de afvalbak.

Tafellamp met huisjes

Voor InBeeld, de wedstrijd voor amateur kunstenaars in Limburg, heb ik een lamp gemaakt met gestapelde huisjes. Ik heb me laten inspireren door een stad als Vescovato op Corsica. Daar lijken de huizen lukraak op elkaar gestapeld, ondersteund door een bergwand. Ik heb van het ontwerp twee verschillende lampen gemaakt. 

Eén van de lampen heeft een zeegroene achtergrond. Als dit glas verlicht wordt krijg je een groen schijnsel rondom de lamp op de tafel waar hij op staat.De lamp met de groene achtergrond heeft een frame van mahonie. Het hout was niet goeds genoeg om meubels van te maken maar omdat het frame van de lamp vrij smal is, was er voldoende hout over voor een frame.

De tweede lamp heeft een blanke achtergrond. De huisjes zijn gemaakt van verschillende soorten en kleuren glas. Ieder huisje krijgt hiermee een eigen identiteit. Het frame van deze lamp is gemaakt van teakhout. Dit hout was eerst een salontafel die niet langer gewenst was. 

De afmetingen van de lampen zijn 20 bij 20 bij 30 centimeter.

Lamp met abstracte vrouw

Deze lamp heeft vier panelen waarvan er drie verschillend zijn.  Op twee zijden staat een abstracte beeltenis van een vrouw. De overige twee zijden  zijn van blauw glas zonder beeltenis gemaakt. 

Het frame is gemaakt van beukenhout.