Kunstobjecten

Overzicht kunstobjecten

brandweerauto van padoek

Deze brandweerauto is voor het grootste deel gemaakt van padoek. Padoek is een Afrikaanse hardhout soort die oranje is als hij net bewerkt is. Onder invloed van uv licht kleurt het hout langzaam tot een diep roodbruin. Als je het niet behandelt, vergrijst het totdat de oorspronkelijke kleur verdwenen is. 

De auto is volledig gemaakt van stukjes resthout met uitzondering van het rondhout en de wielen.

De ladders liggen los op de auto zodat ze bij brand er af genomen kunnen worden.

Duiveltje van beukenhout

Dit duivels kistje is gemaakt van beukenhout met slaap. ‘Slaap’ in hout is een effect van schimmels en het resultaat is verkleuring van een deel van het hout tot een lichtere tint en/of een andere kleur (meest blauwachtig of roze) en een grillige tekening van donkere of zwarte lijnen. 
Het kistje is gemaakt uit één stuk. Het hout is oorspronkelijk gebruikt om staal op te vervoeren. 

De afmetingen van dit duivels kistje zijn 20 x 8 x 6 centimeter. 

dressoir jaren 60

Dit kleine kistje is uit één stuk beukenhout gemaakt. De tekening in het hout is veroorzaakt door slaap (schimmel). 

De afmetingen van het kistje zijn 18 x 11 x 8 centimeter.

 

golvend notenhout

Notenhout vind ik een van de mooiste houtsoorten om te gebruiken voor mijn werkstukken. Na behandeling krijgt het hout een prachtige donkerbruine kleur. In dit kistje is het notenhout gecombineerd met essen, een hardhoutsoort met een lichte kleur. De handgrepen zijn gemaakt van essen en vormen daarmee een sterk contrast met het kistje.

De afmetingen van dit kistje  zijn 22 x 15 x 7 centimeter. 

beukenhout met tuutje

Dit kistje is uit één stuk beukenhout gemaakt. Het ontwerp behoort tot de meer populaire modellen. Elk kistje is uniek want ik teken elk kistje apart. 

Het kistje is 21 centimeter hoog, 11 centimeter breed en 8 centimeter diep. 

driekleurig kistje

De gebruikte houtsoorten van dit kistje zijn eiken, essen en padoek. Dit zorgt voor een mooi contrast. De verschillende houtsoorten worden vlak en glad gemaakt alvorens ze op elkaar gelijmd worden. Pas daarna wordt het kistje uit het ontstane blok gemaakt. 

De afmetingen zijn 20 x 10 x 7 centimeter.

Cederhouten lichtgewicht

Deze kistjes zijn gemaakt van oud cederhout. Het kenmerk van verouderd cederhout is dat het heel mooi donker kleurt. Vroeger, toen mensen nog rookten, werden de sigarenkistjes van cederhout gemaakt. Het soortelijk gewicht van dit hout is laag dus de kistjes zijn veel lichter dan zijn andere massief houten soortgenoten. 

Tussen het cederhout in is acacia hout gelijmd wat een mooi contrast oplevert. 

Kistje halleluja

Een afgedaan teakhouten salontafeltje heeft het hout geleverd voor deze kistjes. Tussen de voor en achterkant van teak zitten vloerdelen grenen. Ik heb de kistjes halleluja genoemd omdat ze als het ware met de armen omhoog staan.  De drie kistjes zijn onderling verschillende van vorm en de kleur van het hout.

De afmetingen van de kistjes zijn (Hoogte x breedte x diepte) 11 x 15 x 8 centimeter.

Vierkant

Klein kistje gemaakt van een stukje resthout met slaap. In mijn houtvoorraad vond ik nog een aantal prachtige stukjes beukenhout. Ze waren te klein om een kistje van normale afmetingen van te maken dus bedeacht ik een vorm die in het blokje paste. 

Het bijzondere aan dit kistje is dat het logo ondersteboven op de achterkant is gebrand. 

Het kistje is 10 x 17 x 7 centimeter.

Lange hals

Kistje van beukenhout met een lage smalle hals. De grote hoed houdt de inhoud van de lades droog. Het hout heeft de zwarte  doortekening van slaap en aan de zijkanten kun je de jaarringen van het hout zien. Hout blijft prachtig materiaal om mee te werken.

De afmetingen zijn 25 x 11 x 8 centimeter.

Wave

Dit sierlijke kleine kistje heeft de vorm van een golf. Het heeft 1 grote lade met twee vakken. Het is gemaakt uit 1 blok beukenhout. Beukenhout kun je herkennen aan de ‘oogjes’. Dit is goed te zien op het ladefront van dit kistje.

De afmetingen zijn 17 x 10 x 7 centimeter.