De kunst van houtbewerken

Nieuwe stabilisatorbalk

Mijn werkplaats is voorzien van een royale opslagzolder. Hier kan ik mijn verzamelde hout tijdelijk opslaan. Deze zolder is te bereiken middels een gewone ladder. Die ladder doet al meer dan 20 jaar trouwe dienst en heeft al onder moeilijke omstandigheden werk moeten verrichten. Dat is te zien aan de doppen die moeten voorkomen dat de ladder wegglijdt. Deze zijn inmiddels totaal versleten.

Om te voorkomen dat de ladder wegglijdt heb ik wat blokken achter de stabilisatorbalk gelegd. Deze oplossing voldoet, maar is natuurlijk niet echt veilig.

De ladder staat aan de bovenkant los tegen een houten balk. Hij moet voldoende steil staan omdat hij anders onder de balk schiet. 

Aangezien ik niet echt een hoogwerker ben en ook op een leeftijd kom waarop ik niet meer zonodig de held hoef uit te hangen, hebben we besloten om de ladder van nieuwe doppen te voorzien.

Het is mogelijk om alleen de doppen onder de stabilisatorbalk te vervangen maar dan hadden we die met een poptang vast moeten zetten. Omdat ik zo’n ding niet bezit hebben we besloten om voor een compleet nieuwe balk te gaan. Bovendien was ik er niet gerust op dat de zwarte bevestigingsklemmen niet ook aangetast waren door de tand des tijds.

 

Dus we hebben een nieuwe stabilisatorbalk besteld, de ladder op de operatietafel gelegd en de oude balk vervangen voor een nieuwe. 

De zolder is nu weer veilig te bereiken al moet ik wel zorgen dat ik soepel genoeg blijf om boven tussen al dat hout op de zolder te kunnen klimmen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *