Praktisch

Pennen

Sinds enige tijd houd ik me ook bezig met het draaien van houten pennen. Houtdraaien is een heerlijke rustgevende bezigheid die zelfs een beetje verslavend blijkt. 
Het zelf draaien van mooie vulpennen staat al lang op mijn verlanglijstje. Tot mijn genoegen is het er nu eindelijk van gekomen. Op dit moment heb ik een aantal balpennen gedraaid, aan het maken van vulpennen ben ik nog niet toegekomen. Het doel is om mooie sets te maken van twee pennen in een bijbehorend houten doosje. 
Uiteraard is het gebruikte hout allemaal resthout wat ik gered heb van de kachel.

Messenblok

Dit messenblok is gemaakt van hergebruikt beukenhout. De panelen van het blok zijn onder verstek aan elkaar gelijmd. Ter versiering zijn er daarna stripjes hout over de hoeken ingelegd. Deze stripjes hout zorgen tevens voor een versteviging van de verbindingen.

De messen worden op hun plaats gehouden door houten saté prikkers die met de punt naar boven in het blok zijn geplaatst. De prikkers zijn veel zachter dan het lemmet van de messen. Daardoor worden de messen goed beschermd als ze in het blok staan. 
Dit messenblok is voorzien van met de hand uitgesneden namen van de eigenaren van het blok.

Sidetable

Deze sidetable is gemaakt van hergebruikt beukenhout. Het bovenblad is ingelegd beukenfineer. De rand rondom het blad is van beukenhout. Ter versiering is er een randje hardhout tussen het blad en de rand gelijmd.Het tafeltje is voorzien van 3 lades die middels volledig uittrekbare ladegeleiders te openen zijn. 

Ladeblok op wielen

Anneke had een gifgroen plastic ladeblok waarin ze allerlei schrijfbenodigdheden bewaarde. Dit sierraad stond in onze keuken. Het was mijn wens om haar een massief houten ladeblok te geven ter vervanging van dat gifgroene exemplaar.

Het betreffende ladeblok is gemaakt van massief eikenhout. Ik heb onvolkomenheden in het hout (zoals bijvoorbeeld noesten) gewoon laten zitten. Persoonlijk vind ik het erg mooi als het hout fouten heeft omdat het daarvan gaat leven.

De ladegeleiders in dit ladeblok zitten onder de lade in plaats van aan de zijkant. Daardoor loopt de lade lekker soepel maar is de metalen geleider niet zichtbaar.

Werkbank

Een houtbewerker heeft een goede stevige werkbank nodig met een bankschroef die delicaat maar vasthoudend kan klemmen. Delicaat zodat de houten objecten niet beschadigd worden terwijl het object tegelijkertijd niet mag verschuiven. Een dergelijke werkbank kun je kopen maar die zijn erg duur. Ik wilde graag een op maat gemaakte werkbank. In Maaseik was er al een tekening dus ik kon gelijk beginnen. 

De werkbank is volledig gemaakt van beukenhout. Dit is een harde houtsoort met een fijne nerf. Volgens de docent in Maaseik is beukenhout het meest geëigend voor werkbanken. 

Oorspronkelijk had de werkbank twee houten bankschroeven. Later heb ik de voorste bankschroef vervangen voor een speciale bankschroef voor houtbewerkers.